Πότε επέρχεται η λύση μίσθωσης στην περίπτωση έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου

Πότε επέρχεται η λύση μίσθωσης στην περίπτωση έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου

Εκμισθωτής ασκεί ενώπιον του δικαστηρίου Αίτηση Απόδοσης Μισθίου

Στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εκμισθωτής ασκεί ενώπιον του δικαστηρίου αίτηση απόδοσης μισθίου, επειδή ο μισθωτής καθυστερεί το μίσθωμα από δυστροπία βάσει του άρθρου 637 ΚΠολΔ, η αίτηση αυτή δεν αποτελεί καταγγελία της μισθωτικής σχέσης και κατά συνέπεια, η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ των μερών βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

Έκδοση από το δικαστήριο Διαταγή Απόδοσης Χρήσης Μισθίου

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα πότε επέρχεται η λύση της μισθωτικής σχέσης, σε περίπτωση που εκδοθεί από το Δικαστήριο διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου και δυνάμει αυτής, πραγματοποιηθεί από το δικαστικό επιμελητή βίαιη αποβολή του μισθωτή και εγκατάσταση του εκμισθωτή στο μίσθιο ακίνητο.

Σύμφωνα με τη νομολογία, η μισθωτική σχέση εξακολουθεί να ισχύει, παρά την άσκηση και την έκδοση αίτησης απόδοσης μισθίου, και λήγει με την εκτέλεση της απόφασης που διατάσσει την απόδοση του μίσθιου πράγματος.

Η σύμβαση της μίσθωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ

Έτσι, αν η διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου εκδοθεί από το δικαστήριο, αλλά δεν εκτελεσθεί ποτέ, η σύμβαση της μίσθωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ χωρίς να επήλθε ποτέ η λύση της.


Ελευθερία Παναγοπούλου

Ασκούμενη δικηγόρος

info@efotopoulou.gr


Β.


Ακολούθως τονίζεται ότι 


η έκδοση της Διαταγής Απόδοσης Μισθίου δεν έχει ως έννομη συνέπεια τη λύση της μίσθωσης,

η οποία επέρχεται, 

  1. είτε από και δια της εκτελέσεως της σχετικής διαταγής, 
  2. είτε κατόπιν απόδοσης της χρήσης του μισθίου με εκούσια συμμόρφωση του κάθου προς το περιεχόμενο της διαταγής. 



Γ. 


Σε τρίτο και τελικό στάδιο, εάν ο μισθωτής εξακολουθεί να παραμένει στο μίσθιο, αδιαφορώντας για τις εξελίξεις, ακολουθεί η εκτέλεση της διαταγής απόδοσης μισθίου και ο δικαστικός επιμελητής εκτελεί την διαταγή –κατόπιν έγγραφης εντολής του πληρεξουσίου Δικηγόρου- αποβάλλοντας τον ενοικιαστή εκ του μισθώματος.
Ακολουθεί η καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονται στο μίσθιο, παραδίδοντάς τα στον ορισμένο μεσεγγυούχο καθώς και αλλάζεται η κλειδαριά εισόδου στο μίσθιο.
Ο ορισθέντας μεσεγγυούχος έχει την υποχρέωση φύλαξης των αντικειμένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, καθώς και δύναται να προβεί σε μεταφορά και φύλαξη των αντικειμένων σε διαφορετικό χώρο.


Ο μισθωτής εγκαταλείπει το μίσθιο

Πολλές, δε, είναι οι φορές που ο μισθωτής εγκαταλείπει το μίσθιο αυτοβούλως, σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, χωρίς όμως να παραδώσει τα κλειδιά με εμφανή τρόπο.

Ο ιδιοκτήτης, για να είναι εξασφαλισμένος έναντι του μισθωτή

Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης, για να είναι εξασφαλισμένος έναντι του μισθωτή, οφείλει να λάβει έγγραφη απόδειξη παράδοσης των κλειδιών και του μισθίου, διαφορετικώς οφείλει να προβεί σε εκτέλεση της διαταγής απόδοσης μισθίου με δικαστικό επιμελητή, ακόμη και στην περίπτωση που η εκτέλεση μπορεί να αφορά κενό μίσθιο.
 
Εξ’ αυτού και πάντοτε ο εκάστοτε ιδιοκτήτης οφείλει να συμβουλεύεται το Δικηγόρο του, πριν προβεί σε παραλαβή του μισθίου.


Δ.

  1. Η μονομερής εγκατάλειψη του μισθίου χωρίς καταγγελία και παράδοση των κλειδιών δεν επιφέρει λύση της μίσθωσης. 
  2. Υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων έστω κι αν δεν γίνεται χρήση του μισθίου


Σχόλια